Acupunctuur Eindhoven

Acupunctuur in het kort

Qi

Het uitgangspunt bij een acupunctuur therapie is Qi (energie). Wil je meer lezen over Qi en meridianen, kijk dan even op mijn blog waar een analogie van Qi staat beschreven.

Lees meer

 

Ervan uitgaand dat alles een vorm van Qi is, is Qi het gene dat alles met elkaar verbindt en alles met elkaar kan laten communiceren. Acupunctuur naaldjes activeren de Qi in het meridianen netwerk om zo fysieke klachten te helen en mentale of emotionele processen in het lichaam te transformeren. Op mijn blog kun je meer lezen over de behandeling van fysieke pijn en emotionele pijn.

Lees meer

Holisme

Behalve het activeren van de Qi in het meridianen netwerk, is acupunctuur werkzaam op basis van het holistische principe waarbij elk deel of proces in het lichaam een weergave is van het geheel. Dit is van oorsprong een Taoïstisch principe. Het Taoïsme beschouwt bijvoorbeeld de mens als een deel van het universum, maar dat deel is tegelijkertijd een weerspiegeling van het gehele universum. Deze holistische reflecties kunnen op elk niveau, groot en klein, worden toegepast. Zo kan bijvoorbeeld het oor, als deel van het lichaam, een reflectie zijn van het gehele lichaam.

De behandeling

Een behandeling duurt een klein uur. Omdat ik uitsluitend acupunctuurpunten gebruik op de onderarm en het onderbeen kunnen patiënten hun kleren aanhouden. Na het plaatsen van de naaldjes (± 10) kun je even heerlijk liggen en ontspannen. Het uitzicht op de lucht door de dakkoepel en de rustige ligging van de praktijk helpen daaraan mee.

Dry needling

Dry needling wordt sinds enkele jaren steeds meer toegepast door fysiotherapeuten. Met naaldjes worden knooppunten (triggerpoints) in spierweefsel aangeprikt en gestimuleerd zodat de pijnlijke knooppunten in de spieren zich ontspannen. In de acupunctuur bestaat deze techniek al vele eeuwen. De triggerpoints worden bij acupunctuur Ashi punten genoemd. “Ashi!” is een Chinese uitdrukking voor pijn, zoals wij “auw!” of “ai!”  roepen als we pijn voelen.

Het grote verschil tussen dry needling en Ashi-acupunctuur in mijn praktijk is dat er nooit in de pijnlijke knooppunten wordt geprikt. Door bijvoorbeeld enkele naaldjes in het onderbeen te plaatsen worden Ashi-punten in de schouderspieren ontspannen. Dit is niet pijnlijk en wordt door patiënten als prettig ervaren.

Aanbevelingen voor indicatie van de World Health Organisation

De wereldgezondheidsorganisatie heeft in 2003 een uitgebreid rapport
gepubliceerd waarin de effectiviteit van acupunctuur wordt erkend.