Specialisme

Geestelijke gezondheid

Wanneer ben je geestelijk gezond? Over het algemeen voel je je geestelijk gezond als je gedrag, je emoties en je denkpatronen niet storend zijn voor jezelf en je omgeving. In feite komt het erop neer dat je mag zijn wie je bent. Dit klinkt heel logisch en makkelijk maar toch hebben veel mensen daar moeite mee.
We zijn vaak niet mild voor onszelf of weten niet om te gaan met emoties die ons dwarszitten. Als dit zich uit in herkenbare terugkerende patronen waarin je je angstig kunt voelen, geblokkeerd of gespannen, of waarin je je zwaar of depressief voelt, kan acupunctuur een goede therapie zijn. Deze verschillende emoties zijn in de Chinese geneeskunde heel helder in kaart gebracht. Deze inzichten worden gebruikt voor een acupunctuurbehandeling. Daarnaast zijn er verschillende oefeningen of een gesprek mogelijk die aansluiten bij de behandeling, om je te leren hoe emoties zich uiten in je lichaam.
Het belangrijkste uitgangspunt hierbij is dat een storende of ongemakkelijke emotie altijd een hulpvraag is voor jezelf. Het is een uitnodiging om te kijken wat je inclusief kunt maken en daarmee zelf kunt helen. Ik zie de behandelingen voor geestelijke gezondheid vooral als een begeleiding van zelfheling. Het mooiste hierbij is om mensen te laten ontdekken wat ze voor zichzelf kunnen betekenen in het vinden van meer innerlijke vrede.

Lichamelijke gezondheid

Wanneer ben je lichamelijk gezond? Je bent lichamelijk gezond als je vitaliteit in overeenstemming is met je leeftijd. Je vitaal voelen is een uiting van een vrije en gezonde stroom van energie door je meridianen. Meridianen kun je je voorstellen als rivieren die door het lichaam stromen. Deze rivieren zijn wijdvertakt en uitgebreid en stromen o.a. door je organen, door je spieren en door je gewrichten, zodat elk deel van het lichaam wordt bereikt met energie en voeding. Meridianen zijn als energetisch netwerk nauw verweven met het fysieke vaatstelsel en lymfe-netwerk in je lichaam. Een vrije stroom van Qi (energie) door de meridianen bevordert de bloedcirculatie en versterkt het immuunsysteem. Mede hierdoor is acupunctuur een therapie die ingezet kan worden voor een breed scala aan lichamelijke klachten.